dnes je 19.4.2024

Input:

č. 2910/2013 Sb. NSS; Řízení před soudem: přezkoumatelnost správního rozhodnutí; Vojáci z povolání: platový výměr vojáka z povolání

č. 2910/2013 Sb. NSS
Řízení před soudem: přezkoumatelnost správního rozhodnutí
Vojáci z povolání: platový výměr vojáka z povolání
k § 65 odst. 1 soudního řádu správního
Platový výměr vojáka z povolání je třeba pokládat za rozhodnutí ve smyslu § 65 odst. 1 s. ř. s. a je třeba na něj aplikovat ustanovení správního řádu z roku 2004, nevyplývá-li ze zákona č. 221/1999 Sb., o vojácích z povolání, jinak.
(Podle rozsudku Nejvyššího správního soudu ze dne 30. 5. 2013, čj. 4 Ads 10/2013-21)
Prejudikatura: č. 615/2005 Sb. NSS, č. 1642/2008 Sb. NSS a č. 2436/2011 Sb. NSS.
Věc: Mgr. Ladislav J. proti Náčelníkovi vojenské policie o stanovení výše platového tarifu a dalších pravidelně poskytovaných složek platu platebním výměrem, o kasační stížnosti žalovaného.

Velitel Velitelství Vojenské policie Stará Boleslav vydal dne 1. 1. 2011 žalobci platový výměr stanovující mezi jinými osobní příplatek ve výši 3 200 Kč měsíčně. Proti tomuto platovému výměru podal žalobce odvolání. Žalovaný rozhodnutím ze dne 18. 1. 2012 odvolání žalobce částečně vyhověl, napadený platový výměr v části týkající se stanovení výše osobního příplatku žalobce zrušil a současně řízení ve věci stanovení výše osobního příplatku žalobce zastavil. Ve zbývajícím rozsahu žalovaný odvolání žalobce zamítl a platový výměr správního orgánu I. stupně v ostatních částech potvrdil.
Žalovaný dospěl v odůvodnění napadeného rozhodnutí k závěru, že shora uvedený platový výměr je v části týkající se stanovení osobního příplatku žalobce nutno považovat za správní rozhodnutí konstitutivní povahy, které musí obsahovat všechny náležitosti rozhodnutí stanovené správním řádem. Žalovaný proto předmětný platový výměr v části týkající se stanovení výše osobního příplatku žalobce zrušil, a to jednak pro nepřezkoumatelnost spočívající v nedostatku důvodů rozhodnutí a dále pro nezákonnost spočívající v absenci zákonem stanovených náležitostí rozhodnutí (odůvodnění a poučení).
Žalovaný dále přisvědčil odvolacím námitkám, v nichž žalobce namítal chybějící poučení o opravném prostředku, nepřípustnost předběžné účinnosti předmětného platového výměru a jeho nezákonnost spočívající v tom, že jím byly žalobci odňaty příslušné složky platu již dnem 1. 1. 2011, přestože jej převzal (a platový výměr tak nabyl právní moci) až dne 28. 2. 2011, a to ve vztahu k té části platového výměru, kterou byl žalobci stanoven osobní příplatek, neboť tuto část platového výměru je podle názoru žalovaného nutno považovat za konstitutivní správní rozhodnutí, které musí obsahovat všechny náležitosti rozhodnutí stanovené správním řádem.
Ostatní části platového výměru však mají dle přesvědčení žalovaného charakter deklaratorního aktu, a nikoli rozhodnutí, neboť pouze reflektují skutečnosti založené změnou právních předpisů ke dni 1. 1. 2011, či realizované rozkazem náčelníka Vojenské policie č. 381 ze dne 23. 12. 2010 k témuž dni. Účinky těchto skutečností by vůči osobě žalobce nastaly bez ohledu na to, zda následně byl či nebyl vydán platový výměr potvrzující tyto skutečnosti (na rozdíl od konstitutivního rozhodnutí týkajícího se výše osobního příplatku). Tyto
Nahrávám...
Nahrávám...